Kuzey ve Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenler Derneği kuruldu
Åžumnu’da Kuzey ve DoÄŸu Bulgaristan Türkçe ÖÄŸretmenleri ve Gönüllüleri BuluÅŸması GerçekleÅŸti.
Uluslararası Anadili etkinlikleri çerçevesinde yapılan toplantıda Kuzey ve DoÄŸu Bulgaristan Türkçe ÖÄŸretmenler DerneÄŸi kuruldu, Dernek BaÅŸkanlığına Åžumnu Konstantin Preslavski Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ÖÄŸretim Görevlisi Emine Halil seçildi. (Balkanlar.Net ehalil isimli üyemiz)
Åžumnu’da (Åžumen) bir uyanış bir silkinme!
Åžubat ayının son haftasına denk gelen Cumartesi günü Kuzey Bulgaristan’ın Åžumnu kentinde Uluslararası Anadili etkinlikleri çerçevesinde Kuzey ve DoÄŸu Bulgaristan Türkçe ÖÄŸretmenleri ve Gönüllüleri BuluÅŸması GerçekleÅŸti. Sivil Toplum Dernekleri temsilcileri tarafından Åžumen Otelinde düzenlenen buluÅŸmayı; BİZ DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Menent Åžükrieva, dernek üyesi Fikriye Mehmet, Türkiye ile Kültürel İliÅŸkiler GÜNEÅž DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mecbure Efraimova, Burgaz RECEP KÜPÇÜ Türk Kültür Merkezi BaÅŸkanı Mücella Bilal, Cem DerneÄŸi BaÅŸkanı Veysel Bayram ve Åžumnu Kültür Evi BaÅŸkanı Nurten Remzi vardı.
Çalıştay biçiminde düzenlenen buluÅŸmada Anadilimiz Türkçe tartışıldı, çarpıcı veriler, bilgiler ve örnekler sunuldu. Kayıt iÅŸleminden sonra Çalıştay Akışı yöneticisi kısaca buluÅŸma hakkında Bulgarca bilgiler verdi ve kullanılacak dilin Türkçe olması kararlaÅŸtırıldı. Farklı yaÅŸlarda olan gençler tarafından okunan Anadilimiz Türkçe içerikli ÅŸiirler herkesi duygulandırdı.
Åžumnu Konstantin Preslavski Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ÖÄŸretim Görevlisi Emine Halil, Anadilimiz Türkçenin Tarihine Genel Bir Bakış konulu bildiri sundu. Ondan sonra yine aynı Kürsüde öÄŸretim görevlisi olarak çalışan Bülent Kırcalı, 1878 – 1990 yılları başına kadar Bulgaristan’da Türkçe ÖÄŸretimini Tarihi konulu bildiri okudu. Bölge EÄŸitim MüdürlüÄŸünde MüfettiÅŸ olarak çalışan Fikriye Mehmet, Bulgaristan’da Türkçe ÖÄŸretmenin Bugünkü Durumu ve Sorunları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Ayrıca büyük uÄŸraÅŸlar sonucu Anadili EÄŸitimi, öÄŸretmen kadroları, ders içerikleri, programları ve müfredatları konusunda yapmış olduÄŸu olumlu çalışmalardan dolayı eski eÄŸitim bakanı yardımcısı Mukaddes Nalbant’a teÅŸekkür etti.
Verilen aradan sonra ve yapılan ayaküstü deÄŸerlendirme ve düÅŸünce alışveriÅŸi sonrası Çalıştayın ikinci kısmı baÅŸladı. Bu kısımda sırasıyla Mecbure Efraimova Rusçuk (Ruse) Bölgesinde Türkçe ÖÄŸretimi, Mücella Bilal Burgaz Bölgesinde Türkçe ÖÄŸretimi ve Razgrat eski Anadili MüfettiÅŸi Seher Adilova, o bölgedeki Türkçe ÖÄŸretimi hakkında iÅŸler acısı bilgiler ve veriler sundular. Öyle ki, Anadili EÄŸitiminin baÅŸladığı 1993 yılında ülke genelinde yaklaşık 100 000 Türk Anadili eÄŸitimi görürken, günümüzde bu sayı sekiz bine gerilemiÅŸ! DoÄŸal olarak azalma Türk Dili ve Edebiyatı ÖÄŸretmen ve Okutmanları da etkilemiÅŸti, onlarda da büyük bir azalma var!
Bundan sonra yapılan görüÅŸ alışveriÅŸi süresince, çözüm yolları ve öneriler tartışıldı. Bunun sonucunda daha çok etkili, ortaklaÅŸa, eÅŸzamanlı ve toplu bir güç olarak hareket edebilme, sorunları ilgili kurumlara ve kamuoyuna duyurup taşıyabilme, ülke genelinde ya da yurtdışında Hizmet İçi EÄŸitim Kursları düzenlemesinde yardımcı olma, ders içeriklerinin, yardımcı malzemelerin güncelleÅŸtirilmesi ve daha birçok önemli konuda yardımcı, olumlu yönde etkili olabilmek için Kuzey ve DoÄŸu Bulgaristan Türkçe ÖÄŸretmenler DerneÄŸi kurulmasına karar verildi. Daha çok alanı kapsayabilmek için bölgelerden temsilciler seçildi ve onlar da kendi aralarında yönetim kurulu ve baÅŸkan seçtiler. Dernek baÅŸkanı Emine Halil seçildi.
Bu anlamlı toplantıya siyasiler, dernekçiler ve gönüllüler de misafir olarak katıldı. Türkiye Cumhuriyeti Burgaz BaÅŸkonsolosu Sayın Cem ULUSOY, HÖH Åžumnu Milletvekili Çetin KAZAK, BALGÖÇ BaÅŸkanı Doç. Dr. Yüksel ÖZKAN, Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu BaÅŸkanı Zürfettin HACIOÄžLU, BALGÖÇ Yönetim Kurulu üyesi Süleyman ULUSOY, Kaolinovo Belediye BaÅŸkanı Nida AHMEDOV, Nikola Kozlevo Belediye BaÅŸkanı Turhan KARAKAÅž, Ulanlı (Ruen) Belediye Meclis BaÅŸkanı EÅŸref EÅŸref, Sofya Kültürel EtkileÅŸim DerneÄŸi BaÅŸkanı Bilg. Müh. ve Türk Dilbilimci İsmail KÖSEÖMER ve aynı derneÄŸin onursal baÅŸkanı Doç. Dr. İbrahim YALIMOV bunlardan bazılarıydı.